Dag van de stagiair: Onze stagiaires aan het woord

Dinne,
26 mei 2025

Bij Salverda geloven we in jong talent. Niet alleen om hen een goede stageplek te bieden, maar ook om van hen te leren. Want de frisse blik van studenten zorgt regelmatig voor nieuwe inzichten. Deze periode hadden we weer 20 enthousiaste stagiairs in huis. Vijf van deze stagiaires vertellen hun verhaal: Rick Bos, Patrick Huenestein, Jort Kamphof, Muriël de Wind en Lars Struik. Zij liepen stage op verschillende afdelingen, van civiele werken tot bewonerscommunicatie, van werkvoorbereiding tot een afstudeeronderzoek naar biobased bouwen. Dit is hun verhaal.

Rick en Patrick: vrienden sinds klas 1, nu afstudeer duo

Rick Bos en Patrick Huenestein zijn vierdejaars Bouwkunde studenten aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Al sinds de middelbare school trekken ze samen op en hun opleiding hebben ze ook gezamenlijk doorlopen. Ze besloten dan ook hun studie, na 10 jaar samenwerken, samen af te sluiten met een afstudeerstage bij Salverda.

Hun onderzoek richtte zich op een actueel thema in de bouw: biobased bouwen. Hoe kan Salverda met de standaard SCALA-hoekwoning voldoen aan de doelstellingen van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen? Met die vraag gingen ze aan de slag. “Biobased bouwen wordt steeds belangrijker. We wilden hier meer over leren en begrijpen hoe je dit toepast in de praktijk. Daarnaast bouwden we onze eigen biobased rekentool, om biobased bouwen inzichtelijk te maken.”

Voor Rick was het zijn tweede stage bij Salverda. Tijdens een eerdere stage werkte hij mee aan de realisatie van het nieuwe zuiveringsgebouw voor het drinkwaterproductiebedrijf van Vitens te Biddinghuizen. Hij combineerde toen werkvoorbereiding en uitvoering om zoveel mogelijk te leren en ervaring op te doen. Patrick liep zelfs al drie stages bij Salverda. Zijn eerste kennismaking met het bedrijf was via zijn vader, die jarenlang werkte aan de Amsterdamse projecten. Dat werd ook Patricks favoriete werkveld. “Het monumentale werk sprak mij erg aan,” vertelt hij. Na een leerzame stageperiode in de uitvoering bij Rick de Boer, wilde Patrick graag de Amsterdamse projecten ontdekken. Tijdens zijn tweede meewerkstage werkte hij aan de voorbereiding van onder andere het Duivenhuis en de Moeflonstal in ARTIS. Inmiddels is duidelijk dat Patrick blijft: hij begint binnenkort als werkvoorbereider bij onze Amsterdamse projecten.

Jort: Werkvoorbereiding én uitvoering

Jort Kamphof, derdejaars Civiele Techniek-student aan Windesheim, liep zijn tweede meewerkstage bij Salverda. Hij werkte mee aan de Langzaam Verkeer Tunnel in Ommen. De eerste helft van zijn stage zat hij in de werkvoorbereiding, de tweede helft gaat hij mee de uitvoering in.

“Het leukste aan deze stage was de groei die ik heb doorgemaakt,” vertelt Jort. “In het begin voelde het onwennig om verantwoordelijkheid te krijgen, maar ik merkte al snel dat ik er juist zelfstandiger van werd.” Hij kreeg ruimte om zelf contact te leggen met leveranciers en opdrachtgevers. “Je voelt dat het vertrouwen er is. Dat maakt het leuker én leerzamer.” Op het moment van het interview keek Jort uit naar het hoogtepunt van het project: in één week tijd wordt een deel van de weg opgebroken, na het ontgraven wordt een prefab tunnel geplaatst en vervolgens wordt het wegdek volledig hersteld. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om de strakke planning te halen. Dat gaat Jort in juni van dichtbij meemaken.


Lars en Muriël: sociaal en technisch combineren

Lars Struik en Muriël de Wind, ook vierdejaars Bouwkunde studenten van Windesheim, kozen voor een ander soort afstudeeronderzoek. Zij onderzochten de inzet van flexwoningen als tijdelijke huisvesting bij renovatieprojecten. Het idee ontstond vanuit Muriëls eerdere stage bij Salverda, waar ze als woonconsulent werkte. “Ik merkte dat ik bewonerscommunicatie echt leuk vond,” vertelt ze. “Daar wilde ik meer mee doen.”

Lars, die eerder ervaring opdeed in werkvoorbereiding, was vooral geïnteresseerd in de technische haalbaarheid. Samen zochten ze naar de balans tussen de sociale kant van de bouw en de praktische uitvoerbaarheid. Het onderzoek bleek behoorlijk uniek, want weinig partijen hebben zich nog in dit onderwerp verdiept. Dat leverde veel enthousiasme op. Ze spraken met woningcorporaties, gemeenten, leveranciers van flexwoningen én collega’s binnen Salverda.

Voor Muriël stopt het avontuur niet: ze gaat binnenkort aan de slag als woonconsulent in Hasselt.

Samen groeien

Wat alle verhalen duidelijk maken: een stage is méér dan meelopen. Het is samenwerken, verantwoordelijkheid krijgen, fouten mogen maken en bovenal: groeien.

Bij Salverda zijn we trots op het vakmanschap en de motivatie van alle stagiairs. Ze hebben niet alleen ervaring opgedaan, maar ook écht bijgedragen aan lopende projecten en innovaties.

We kijken met trots terug op de inzet van alle stagiaires en wensen iedereen veel succes in de volgende stap van hun loopbaan!

Samen maken we morgen.