Duurzaam en circulair bouwen
Samen maken we morgen duurzaam
Duurzaam en circulair bouwen betekent: vandaag slimme keuzes maken voor morgen. Bij Salverda kiezen we voor bouwprocessen en bouwmaterialen die onze impact op het milieu verkleinen. En bijdragen aan een betere leefomgeving.
Samen duurzaam bouwen
De bouw heeft een grote impact op CO2-uitstoot en afvalstromen. Daarom denken we samen met onze opdrachtgevers na over materiaalbesparing, afvalverwerking en alternatieven voor traditionele bouwmaterialen. Zo vinden we steeds meer duurzame en natuurinclusieve oplossingen om onze impact te verkleinen. Oplossingen die bijdragen aan een betere leefomgeving voor mens, plant en dier. Mooi meegenomen: duurzaam en natuurinclusief bouwen is ook nog eens kostenbesparend voor onze opdrachtgevers en de toekomstige bewoners.
CO2-neutrale bouwplaats
Duurzaam bouwen begint op de bouwplaats. We willen dat de bouwplaatsen van Salverda in 2050 CO2-neutraal zijn. En we zijn op de goede weg. Aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties zetten we al flink wat stappen naar een duurzame bouwplaats.
Biobased bouwen in Marknesse
In Marknesse werken we aan duurzame woningbouw met biobased materialen. Samen met woningcorporatie Mercatus en collega-aannemer Mateboer Bouw bouwen we twaalf biobased huurwoningen. Tijdens de planontwikkeling en werkvoorbereiding hebben we dit duurzame project goed doordacht. Van de keus voor alle materialen – bijvoorbeeld geen gevelsteen en dakpannen, maar hout – tot aan plasticvrij transport. Door biobased materialen te gebruiken, minimaliseren we de CO2-uitstoot en het gebruik van schaarse grondstoffen. Natuurlijk willen we prachtige woningen opleveren, maar we zien dit ook als een leerproces. Met deze ervaring in Marknesse hopen we in de toekomst steeds vaker biobased te bouwen.
SCALA-woning
We zijn trots op ons duurzame woonconcept SCALA. Hét alternatief van Salverda voor de standaardwoning. Een SCALA-woning heeft een milieuprestatie (MPG) van 0,47. Veel beter dan de huidige eis van 0,8. Bij SCALA ligt niet de basiswoning vast, maar het proces. Het biedt bewoners de voordelen van standaardwerk én maatwerk. In het SCALA-proces is goed nagedacht over gevarieerde oplossingen en het slim plaatsen van installatiewerk. Dit bespaart tijd, voorkomt fouten en garandeert wooncomfort. Als de basisplattegrond staat, mogen de bewoners zelf materialen en duurzame opties kiezen. Het mooie is: ondanks al dat maatwerk, zorgt ons standaard proces toch voor de snelheid van standaardwoningen.
Duurzame bouwplaats
Om onze impact op het milieu te verkleinen, verduurzamen we onze bouwplaatsen. Dat doen we aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ons doel? Een CO2-neutrale bouwplaats in 2050. Hieronder lees je welke stappen we al zetten.
• We ontwierpen de Salverda Lightcube. Dat is een lichtmast die je ook kan gebruiken voor het laden van elektrische voertuigen. Extra handig: de laadpaal registreert het energieverbruik. Iedereen met een laadpas kan er dus gebruik van maken.
• 80 procent van ons gereedschap is elektrisch gereedschap of accugereedschap. We vervangen het materieel met fossiele brandstof. Onze trilspanen werken inmiddels ook op een accu.
• We kopen op alle bouwplaatsen 100 procent groene stroom in via Pure Energie.
• 90 procent van onze bouwunits heeft een warmtepomp. Hierdoor besparen we 50 procent op ons stroomverbruik met het verwarmen en koelen van onze keten.
• Al onze bouwunits hebben ledverlichting.
• Onze lampen branden nooit onnodig: 90 procent van onze bouwunits heeft bewegings- en lichtsensoren.
• 5 bouwlocaties hebben een spoelvrij urinoir. Een unit met 3 urinoirs bespaart jaarlijks 150.000 liter water.
• 90 procent van onze bouwunits heeft waterbesparende kranen. Dit bespaart jaarlijks 10 procent water op tapwater.
• Van fossiel naar elektrisch rijden: 24 procent van onze auto’s en 18 procent van onze bussen zijn inmiddels elektrisch. Dit aantal groeit maandelijks.
• Waar mogelijk, tanken we smart. Alle benzine voor machines is vervangen door Aspen Blue. Het aandeel HVO-diesel stijgt elke maand en ligt nu op 22 procent.
• We gebruiken infiltratiekratten, zodat het hemelwater niet meer in het riool terechtkomt.
• In onze recyclestraten op de bouw staan afvalcontainers waarin hout, metaal, plastic en bouwpuin worden gescheiden.
• Bij de inkoop van materialen is duurzaamheid en circulariteit een vast criterium.
• Bij de inhuur van (groot) materieel zoeken we naar duurzame opties. Denk aan een elektrische spiering- of torenkraan.
• We werken zoveel mogelijk samen met onderaannemers met dezelfde duurzame ambitie.
• Een proef: waterbesparende oplossingen in onze toiletten. We spoelen de toiletten door én wassen onze handen met hemelwater.