BIM

BIM
BIM is dé manier om een bouwproject goed voor te bereiden en te bouwen. Het is een digitaal 3D-model waarin alle informatie samenkomt: tekeningen, planning, materialen en risico’s. Bij Salverda gebruiken we dit Bouw Informatie Model om beter samen te werken, slimmer te plannen en verrassingen te voorkomen.
Wat is BIM?
BIM staat voor Bouw Informatie Model. Je kunt het zien als een digitaal 3D-model van het project. We bouwen dus eerst virtueel. Zoals onze BIM-coördinator Bas Reuvekamp zegt: “BIM past bij deze tijd. Het is veel visueler. Je krijgt meteen een beeld bij de praktijk. Dat maakt het werk veel leuker.”
BIM is ook een manier om informatie te verzamelen en te delen. We werken in hetzelfde digitale model als onze co-makers. Dat is een groot voordeel. Veranderden we vroeger onze tekeningen, dan klopten de tekeningen van de installateur niet meer. Met BIM werken we allemaal met dezelfde informatie. Dat scheelt tijd en fouten. En verkleint verrassingen tijdens de bouw.
Slim bouwen met BIM
BIM is een vast onderdeel van onze planvoorbereiding en werkvoorbereiding. Het helpt ons al in een vroeg stadium de beste keuzes te maken. Wat vroeger met losse tekeningen moest, doen we nu visueel en centraal. Daardoor zie je sneller of iets past, of beter kan. Bas: “Vroeger ontdekte je soms op de bouw dat iets niet paste. En dat alles dus plotseling anders moest. Nu heb je het al passend ontworpen. Alles wat je daarna op de bouw doet, is een optimalisatie.”
We gebruiken BIM niet alleen in de voorbereiding, maar ook tijdens de uitvoering en in de beheerfase. Door het hele project dus. Dat maakt het breed inzetbaar binnen Salverda, vooral bij Beheer, Onderhoud, Nieuwbouw en Civiel.
BIM op de bouwplaats
BIM is niet meer weg te denken bij Salverda. We werkten ermee bij de nieuwbouw en renovatie van ons eigen kantoor in ’t Harde, de nieuwbouw van Vitens-zuivering Bremerberg en het groot onderhoud aan 120 woningen in Kanaleneiland in Utrecht. Ook bij het ARTIS-project gebruikten we elke bouwvergadering het 3D-model. Bas: "BIM en 3D zijn niet meer weg te denken uit de voorbereiding en uitvoering van projecten. We maken gebruik van geavanceerde software om modellen te controleren en vastgoed in te scannen. Vanuit die modellen werken we verder voor participatie, ontwerp, werkvoorbereiding en uitvoering. Dat doen we in multidisciplinaire projecten, waarbij verschillende disciplines in hetzelfde model samenwerken. Zo zien we sneller waar verbeteringen mogelijk zijn en voorkomen we fouten."
We passen BIM ook toe in bewonersparticipatie. Bijvoorbeeld bij de aanleg van de langzaamverkeer-tunnel in Ommen. Vanuit het BIM-model konden we omwonenden alvast het eindresultaat van het fietspad en de tunnel laten zien.
BIM biedt kansen
We gebruiken BIM niet omdat het moet. We doen het omdat het werkt. Het maakt ons werk visueler, efficiënter en beter. Bovendien sluit het goed aan op andere bouwtechnologieën, zoals onze VR-brillen. Zo wordt bouwen echt een beleving. Onze ambitie? BIM nog meer naar de bouwplaats brengen, via tablets en telefoons. En het nog vaker inzetten waar het écht waarde toevoegt. Niet om te BIM’en, maar om beter te bouwen.